Nya kolkritor och ett återfunnet rågax

XlCoal2013-06-16Köpte akvarellpapper på rulle inför sommarens bilder och hittade nya kritor i affären! Tjocka, mjuka, följsamma i en utmärkt färgskala.

Fantastiska att rita med!

Köpte något liknande i Ryssland i slutet av 80-talet i en konstnärsbutik. Butiken låg i en källare i ett nybyggt bostadsområde. Det var fuktigt och luktade unket. Trappan ner var trasig och av fel storlek. Dörren tätad med madrasser och belysningen bestod av en svag, bar glödlampa. Ingen värme. Det vi frågade om bars fram under lampan. Alla papper och kritor var mjuka och missfärgade. Köpte av solidaritet med konstnärerna som drev “butiken” kritor, pennor, penslar och ritblock. Paketet som jag fick inslaget i tidningspapper vägde 10 kg och priset  var detsamma som vad en tändsticksask kostade hemma. Det var vad de konstnärer som inte var “auktoriserade av staten” hade att tillgå.

Väl hemkommen lade jag allt på tork. Blocken, penslarna och pennorna var oanvändbara. Bladen var sammanklistrade av fukten, penslarna spretade och tappade alla strån så snart jag målade med dom och pennornas trä sprack, grafiten blev till mjöl när man vässade dom.
Men kritorna var fantastiska. De såg ut som runda korvar av torkad lera som någon klämt ihop för hand. Tjocka som en stor tumme. De var gjorda av mycket finmalet och jämt pigment. Kolkritorna hade varma, grå till svarta nyanser. Rödkritorna hade en djup rödockrafärg som jag sedan dess aldrig sett. Den “rätta”. Som man kan se på eroderade väggar i Italien. Och de var otroligt följsamma att teckna med. Som att rita med sitt eget finger. De sprack sönder på ett intuitivt vis som tillförde ett moment av okontrollerbar slump till linjerna.

Jag har letat sedan dess så snart jag hittat någon liten butik med konstnärsmaterial. Hittade “nördar” i USA som gjorde sina egna “Chunky Cryons” med recept och olika tekniker att pressa och torka kritorna. Försökte själv en gång men problemet har varit att hitta bra pigment, rätt malet.

Nu har engelska Derwent lanserat en serie med kol-  och grafitkritor i rätt storlek och med rätt konsitens och storlek.

Måste även prova deras grafit av samma storlek, XL Graphite Blocks.

Det skall bli spännade och kul att jobba med dom i sommar.

Derwent XL chunky Charcoal Blocks

XLCharcoalBlocks_2013-06-16

 

 

 

Hittade mitt förlorade rågax under sätet i bilen! Första försöket med kolkritorna fick bli det.

AxRey_DSC00078

Skriv gärna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Urbane Art Studio